tiistai 29. marraskuuta 2016

Feta-tomaattipiirakka ja vuohenjuusto-aurinkokuivattu tomaattipiirakka


Pohja:
1/2 dl perunamuusijauhetta
1 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1/2 tl suolaa
juoksevaa margariinia sen verran että taikina tulee käsiteltäväksi

Sekoita perunamuusijauhe veteen, lisää seokseen loput kuivat aineet ja nypi ne yhteen. Lisää margariinia taikinaan sen verran että taikina tulee käsiteltäväksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja painele taikina ohuesti pohjalle ja reunoille. 

Feta-tomaattitäyte:
3 munaa
1 dl maitoa
1 dl kermaa
400 g fetajuustoa
2-3 tomaattia
Mustapippuria
Basilikaa
Oliiveja

Vuohenjuusto-aurinkokuivattu tomaattitäyte: 

Korvaa edellisen reseptin fetajuusto 400g vuohenjuustoa ja tomaatin tilalle voit laittaa noin 1/2 purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja. 

Vatkaa munat maito-kermaseokseen. Nypi fetajuusto piiraan täytteeksi ja laita fetajuuston päälle tomaatinviipaleita ja puolitettuja oliiveja. Lisää makusi mukaan mustapippuria ja basilikaa. Kaada lopuksi muna-maito/kermaseos piiraan päälle. Voit lopuksi siistiä piiraan reunat painelemalla ne tasakorkuisiksi. 

Paista 140-160 asteessa noin 60-70 min kunnes piiraan pinta alkaa ruskistua kauniisti. Piiras on parhaimmillaan tarjottavaksi seuraavana päivänä, johon mennessä se ehtii asettua. 

torstai 24. marraskuuta 2016

Prinsessaleivokset


Valmistat reseptillä noin 8 prinsessaleivosta.

Leivospohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl ja 5 rkl perunajauhoja
4 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Täyte:
kostutukseen sokerivettä
noin 80 g vadelmahilloa
280 g (noin 3 dl) vispi- tai kuohukermaa (1,5 tl hienoasokeria)
140 g (noin 1,5 dl) vaniljakreemiä

Pinnalle:
noin 400 g vihreää tai vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria

Vaahdota kananmunat ja sokeri, siivilöi kuivat aineet ja lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada massa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä tasaiseksi levyksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10-12 min. Kumoa pohja ja irrota paistossa käytetty leivinpaperi pohjasta varovasti. Anna jäähtyä ja leikkaa/painele muotilla haluamasi kokoisia ympyröitä. 

Täyte:

Yhdistä kermavaahto ja vaniljakreemi. Kostuta leivospohjat ja levitä ohuelti hilloa ja kreemiä. Aseta päälle toinen leivospohja, kostuta, laita jälleen ohuelti hilloa ja levitä loput kreemit leivoksen pinnalle.

Päällinen: 

Kauli marsipaani 2,5 mm:n paksuiseksi levyksi. Käytä marsipaanin kaulimisessa apuna tomusokeria. Levitä kaulittu marsipaani leivoksen pinnalle tasaisesti. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois. Viimeistele leivos tomusokerilla ja esim. marsipaanikukalla.

tiistai 22. marraskuuta 2016

Mansikka-vanilja Whoopie Pies


Reseptillä leivot 12 whoopieta. 

250 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/3 tl suolaa
1,5 tl vaniljasokeria
150 g sokeria
115 g suolatonta voita
1 kananmuna
1,5 dl piimää
Koristeluun tomusokeria

Täyte: 
2,5 dl vispi-/kuohukermaa
3 rkl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria 
Mansikkahilloa
Mansikoita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää ne pienissä osissa, piimän kanssa vuorotellen.  Sekoita lopuksi massa tasaiseksi. 

Pursota tai lusikoi 24 pyöreää taikinanokaretta leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Jätä reilusti kohoamisvaraa. Paista whoopieita 180 asteisessa uunissa noin 10-14 min., kunnes whoopiet ovat kohonneet ja saaneet hiukan väriä. Jäähdytä whoopiet ennen niiden täyttämistä. 

Täyte:

Vaahdota kerma ja kääntele joukkoon siivilöity tomusokeri. Levitä mansikkahillo  12 whoopien litteälle puolelle ja pursota tai lusikoi sen päälle kermavaahto. Koristele mansikkaviipaleilla. Paina puolikkaat yhteen ja viimeistele halutessasi tomusokerilla. 

perjantai 18. marraskuuta 2016

Marja-hedelmägalette


Reseptistä valmistuu noin 25 cm kokoinen galette maissimurotaikinasta tehdyllä pohjalla. Voit käyttää täytteeksi kaikkia marjoja ja hedelmiä, mutta sovita sokerin määrä valitsemasi täytteen mukaiseksi. 

Maissimurotaikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maissijauhoja
1/2 tl suola
1/2 tl sokeria
115 g suolatonta voita
1/3 dl kylmää vettä

Täyte:
6 tuoretta aprikoosia
5 dl tuoreita marjoja
0,5-1 dl sokeria (valitsemiesi marjojen ja hedelmien happamuuden mukaan)
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
2 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna voiteluun

Pohja:

Sekoita kuivat aineet ja nypi niiden sekaan voi. Lisää lopuksi kylmä vesi ohuena nauhana ja vaivaa massa tasaiseksi. Kääräise massa kelmuun tai leivinpaperiin ja pidä kylmässä vähintään tunti. 

Täyte:

Kauli massa pyöreäksi levyksi, (noin 35 cm halkaisija). Sekoita varovasti käännellen hedelmät, marjat, sokerit, sitruunamehu ja maissitärkkelys. Kokoa täyte piirakan keskelle, jätä reunoille 5 cm paljaaksi. Käännä reunat täytteen päälle ja painele poimut varovasti kiinni. Voitele reunat kananmunalla ja sirottele pinnalle hiukan sokeria. Paista 190-asteisessa uunissa n. 60 min. 

tiistai 15. marraskuuta 2016

Bebe-leivokset


Reseptistä tulee noin 45-50 pientä leivosta tai 40 isompaa, riippuen vuokien koosta. Leivoksen pohja on murotaikinaa. Bebe-leivoksen voi tehdä haluamansa kokoisena, muotoisena ja myös kuorrutteen väriä voi tilanteen mukaan vaihdella.

Murotaikina:
195 g voita
100 g sokeria
1 kananmuna
275 g vehnäjauhoja
1 g leivinjauhetta 

Täytekreemi:
225 g margariinia tai voita
450 g tomusokeria
6 tl vaniljasokeria 
3 kananmunan keltuaista

Kuorrute:
5 dl tomusokeria
4-5 rkl vettä
Punaista elintarvikeväriä
Nonparelleja koristeluun

Murotaikina:

Sekoita hiukan pehmennyt voi ja kaikki muut aineet yhteen tasaiseksi taikinaksi. Pidä taikinaa hetki jääkaapissa, jotta sitä on helpompi käsitellä. Painele taikinaa voideltujen vuokien pohjalle noin 3-5 mm paksuinen kerros ja painele haarukalla muutama pisto jokaiseen pohjaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 min. Anna pohjien jäähtyä hetki ennen kuin kumoat ne vuoista.

Täytekreemi:

Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munankeltuaiset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Täytä paistetut ja jäähtyneet murotaikinapohjat kreemillä ja laita ne sen jälkeen hetkeksi asettumaan jääkaappiin. 

Kuorrute:

Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi seokseksi. Värjää kuorrute elintarvikevärillä pinkiksi. Levitä kuorrute lusikalla tasaiseksi kerrokseksi täytteen päälle ja koristele lopuksi nonparelleilla. 



perjantai 11. marraskuuta 2016

Vadelmakermakakku isälle


Tällä reseptillä valmistat 15 hengen vadelmakermakakun.

Vaalea kakkupohja: 
250 g kananmunia
175 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
25 g perunajauhoja

Täyte ja kuorrutus:
kostutukseen sokerivettä
vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia 
6-7 dl vispi- tai kuohukermaa (noin 2/3 rkl hienoa sokeria)
Noin 0,8-1 l tuoreita vadelmia

Vaahdota kananmunat (huoneenlämpöiset) ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja siivilöi ne vaahtoon varovasti käännellen. 

Nostele massa varovasti voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakkupohja 170-185 asteessa noin 40-60 min.

Leikkaa jäähtynyt (mielellään edellisenä päivänä valmistettu) kakkupohja kolmeen osaan. 

Täyte:

Kostuta alin kakkupohja ja levitä sen päälle vadelmahilloa, tuoreita vadelmia ja kermavaahtoa. Aseta keskimmäinen kakkupohja päälle ja tee samoin kuin edelliselle. Aseta ylin kakkupohja ja kostuta vielä se. Jos täytät kakkupohjan jo edeltävänä päivänä laita kakku tässä vaiheessa jääkaappiin ja koristele kakku vasta tarjoilupäivänä. 

Levitä ylimpään kakkupohjaan ohuelti vadelmahilloa ja asettele tuoreet vadelmat pinnalle. Viimeistele kakku kermavaahdolla. Tuoreet vadelmat eivät mielestäni kaipaa kuumahyytelöä.

maanantai 7. marraskuuta 2016

Isänpäivän vadelmaiset sydänpikkuleivät


150 g voita
1 kananmuna
100 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täytteeksi ja koristeluun:
Vadelmahilloa
Tomusokeria

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna ja toisiinsa yhdistetyt kuivat aineet (jauho, leivinjauhe ja vanilijasokeri). 

Kauli massa ohueksi levyksi ja painele sydämenmuotilla pikkuleipiä. Jaa pikkuleivät pelleille ja tee vielä puoleen määrästä pienellä sydänmuotilla tai veitsellä keskelle pikkuleipää pieni sydän. Paista pikkuleipiä 160-asteisessa uunissa noin 8-10 min. 

Anna pikkuleipien jäähtyä. Levitä vadelmahilloa niiden pikkuleipien päälle, jotka jäävät pohjalle ja aseta toinen pikkuleipä hillon päälle. Voit halutessasi koristella pikkuleivät vielä kevyesti tomusokerilla

perjantai 4. marraskuuta 2016

Crêpes Nutella, Nutella krepit


                               

Ohukaisen ja ranskalaisen krepin (crêpes) ero on taikinassa käytettävien kananmunien määrässä. Tällä reseptillä valmistat noin 6 isoa kreppiä.

2 kananmunaa
2,5 dl maitoa
1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja 
2 rkl voisulaa 

Riko kananmunien rakenne ja lisää maito. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja vesi. Mausta suolalla ja sokereilla. Lisää voisula. Anna taikinan turvota vähintään 1/2 tuntia, mielellään vielä pidempäänkin.

Paista taikinasta isoja ja ohuita kreppejä molemmilta puolilta. Voit käyttää paistamiseen rasvaa. Täytä krepit ohuelti Nutellalla ja taita ne puoliksi ja vielä puoliksi, jotta ne näyttävät kolmioilta. Voit halutessasi viimeistellä krepit vielä tomusokerilla. 

tiistai 1. marraskuuta 2016

Red Velvet cupcakes


Reseptillä leivot 12 cupcakesia. 

100 g voita
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
noin 2 rkl punaista nestemäistä elintarvikeväriä
1 tl vaniljaesanssia (tai 2 tl vaniljasokeria)
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1,5 dl piimää
1 tl valkoviini- tai omenaviinietikkaa

Kuorrute:
200 g (yksi purkki) maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
5 dl tomusokeria
100 g suolatonta voita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan joukkoon vatkaten.

Yhdistä elintarvikeväri, kaakaojauhe ja vaniljaesanssi ja kääntele ne varovasti massaan. Sekoita loput kuivat aineet keskenään (jos käytät vaniljasokeria yhdistä se kuiviin aineksiin). Lisää piimän joukkoon valkoviini- tai omenaviinietikka. 

Lisää massan joukkoon vuorotellen kuiva-aine- ja piimäseosta ja kääntele massa tasaiseksi. Pursota tai lusikoi massa muffinssivuokiin, 2/3 mittaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 min. 

Kuorrute:

Sekoita tuorejuustoa hetki, jotta saat sen ilmavaksi. Lisää sekoittaen vaniljasokeri ja pehmeä voi. Siivilöi lopuksi joukkoon tomusokeri ja sekoita seos tasaiseksi. 

Pursota tai lusikoi kuorrute jäähtyneiden cupcakesien pinnalle. Voit viimeistellä kuorrutteen vielä esim. murentamalla kakkumuruja cupcakesien päälle.